28 października obchodziliśmy w szkole Dzień Zdrowej Żywności. W klasach 4-8 świętowaliśmy ten dzień przeprowadzając 2. edycję konkursu MasterChef. W tym roku tematem kulinarnym był "Zdrowy lunchbox nastolatka". Uczniowie sami zaprojektowali, przygotowali i zaserwowali smakołyki, których nie powstydziłby się żaden renomowany szef kuchni.
A propos szefów, w tegorocznej edycji grono jurorów reprezentowali: Magda Gessler - poszukiwaczka pasji w pudełku, Pascal Brodnicki - łowca różnorodnych smaków oraz Natalia Kaczorowska - nasza szkolna specjalistka od balansu odżywczego.
Trzeba przyznać, że młodzi kucharze wykazali się ułańską fantazją i kreatywnością w łączeniu produktów, a ich propozycje zaskoczyły jurorów.
Pamiątkowe dyplomy trafiły do wszystkich uczestników, a medalami MasterChefa wyróżniono:
Klasy 0 – III w swoich salach przygotowywały smaczne i zdrowe drugie śniadanie, które stanowiło pewną inspirację do przygotowywania właśnie w taki sposób swoich śniadaniówek – lanchbox(ów). Wszyscy uczniowie z wielkim zaangażowaniem przygotowali się do tych warsztatów kulinarnych, czego dowodem była tak wielka ilość warzyw i owoców oraz innych równie wartościowych produktów spożywczych przygotowanych na te zajęcia.
Serdecznie dziękujemy Rodzicom za pomoc w przygotowaniu tego wydarzenia.


