Światowy Dzień Chleba w naszej grupie 0A - dwa dni pełne wrażeń, zapachów i smaków!
Z okazji Światowego Dnia Chleba rozmawialiśmy o tym, skąd się bierze mąka i jak powstaje chleb - od ziarenka zboża aż po złocisty bochenek.
Żeby ten tydzień był jeszcze bardziej wyjątkowy, dzieci wzięły udział w jesiennej ścieżce sensorycznej.
Nasze stópki odkrywały różne faktury: miękkie liście, szorstką korę, gładkie kasztany, chłodny piasek i wiele innych jesiennych skarbów.
Było trochę łaskotania, trochę śmiechu i dużo radości - bo poznawanie świata wszystkimi zmysłami to najlepsza zabawa!
A dziś zamieniliśmy się w małych piekarzy i sami przygotowaliśmy ciasto oraz uformowaliśmy pyszne bułeczki.
Wyrabianie ciasta to też świetne ćwiczenie sensoryczne - dzieci mogły poczuć strukturę, ciepło i zapach drożdżowego ciasta, a potem zobaczyć, jak ich praca zamienia się w pachnące, złociste bułeczki.
To były dwa dni pełne nauki przez zabawę, doświadczania, współpracy i radości!
Bo najlepsze lekcje to te, które można… poczuć wszystkimi zmysłami


